Navy mill

Sturton Grange Mill

sturton Grange Mill is situated in a secluded site near Warkworth Northumberland and comprises of four individually designed luxury homes constructed to the highest standards using local craftsmen and traditional materials. The derelict site was formerly a threshing mill dating back over 200 years, the buildings have been sympathetically restored to retain the character and charm of the original stone construction. The key to the success of the finished homes lies in the careful attention to detail and the meticulous planning carried out by the team of design specialists and implemented by the craftsmanship of the local tradesmen. The architect, structural engineer, project manager, M & E consultants and specialist suppliers all worked closely together to achieve the desired result. The objective of the development was to create luxury homes for the most discerning of purchasers that would be in harmony with the extensive gardens and surrounding woodland, be constructed in a very traditional manner and yet have a modern, clean and contemporary feel internally.

skilled craftsmen carefully restored and rebuilt the stone walls  to incorporate high levels of insulation and cavity wall construction with the reclaimed natural stone from the original buildings. Where necessary additional natural stone heads, cills and quoins were sourced from a local quarry. Oak beams and structural lintels were used across any wide openings. Wherever possible, the original roof slates were reused and special low profile conservation roof lights and vents were fitted to blend into the roofline. Pre-finished cast iron guttering and down pipes complete the external construction. 

Particular attention was paid to the design and quality of the windows, external doors and glazed screens. Traditional timber sliding sash windows and screens  with factory fitted double glazing and hardwood door sets are fitted in the majority of openings, all pre-finished in a conservation colour with side opening automated cedarwood doors to the garages. 

structurally, clever use has been made of steel reinforcement and structural Douglas fir trusses to maximise the internal space available and retain high ceiling heights.

Internally, under floor heating is fitted throughout the ground floor to provide an efficient, modern heating system.  Floor coverings include wide boarded engineered oak, limestone tiling and porcelain tiling in all the main living areas. Each home has an individually designed mixture of traditional and contemporary staircases. The traditional staircases are in hardwoods with the contemporary in steel with stainless steel handrails and oak treads and risers.

High quality designer kitchens and utility rooms with fitted appliances, specialist joinery, ample storage cupboards, oak internal doors with high quality solid brass fittings complete the internal appearance. 

The high specification electrical system makes full use of energy efficient low wattage downlighters  wherever possible. To cater for today’s modern entertainment needs, allrooms are pre-wired for digital sound and vision with a centrally located audio controller, ceiling mounted loudspeakers and  wall mounted controllers fitted.

All bathrooms, en-suites and wet rooms are fitted  with high pressure showers, quality sanitary ware and are fully tiled in natural Travertine stone with under floor heating and dual energy towel rails.

Externally, the ground works included two restored stone bridges and three wooden footbridges to access the extensive southerly woodland gardens. The main entrance road leads to four private entrances with gravel drives, parking areas, hard paved terraces and paths. stone walls with traditional copings and stone gate posts, laurel hedges and a cobbled gabion wall form the boundaries to each home. The gardens and the walled garden area have been turfed throughout  and extensively planted  with trees and shrubs.

A particular challenge was the restoration of the banks of Grange Burn that meanders through the site. The sloping banks had to be restored and strengthened with a reinforced grass covered stone construction to create the necessary bund which, together with a bypass culvert in the main stone bridge,  mitigated any possible risk of flooding to the homes. 

sturton Grange Mill is just over two miles from Warkworth and approximately 5 miles from Alnwick.   

Grange House
Coquet View